Sa vorbim despre calitate

19.07.2018

Sa vorbim despre calitate. Sa vorbim despre un mobilier bine facut, durabil, fara defecte de fabricatie, alcatuit din materiale ce nu se deterioreaza rapid.

Sa vorbim despre garantia lucrului bine facut, de care beneficiaza un client din partea unui producator de mobilier care se respecta. Sa vorbim despre garantia acordata si care nu ajunge sa fie utilizata.

Pe piata furnizorilor de materie prima destinata acestei industrii, exista o varietate larga de materiale ce pot fi utilizate in productia de mobilier.

Pornind de la structura generala a mobilierului formata din lemn masiv, mdf vopsit, mdf melaminat, pal melaminat, putem continua cu elementele metalice incorporate, precum suruburi, balamale, ajungand in final la sisteme si accesorii cu amortizare, sisteme de tip push-on si blaturi alcatuite din piatra naturala ori compozite, putem concluziona foarte usor ca, atunci cand vine vorba de calitatea unei piese de mobilier, in primul rand materialul dicteaza.

Nu voi insista in acest articol asupra diferentelor tehnice dintre diferitele tipuri de materiale alese, voi mentiona insa un alt aspect evident pentru orice consumator si anume ca tipologia materialelor alese dicteaza pretul final.

Si ajungem astfel la discutia clasica intre un client si un agent de vanzari din industria mobilei care nu reuseste sa explice suficient de bine de ce o piesa de mobilier poate costa 1000 de lei, pe cand, aceeasi piesa de mobilier poate ajunge la un pret de 5000 de lei, in functie de materialele propuse sau dorite. Ceea ce se abordeaza si mai rar in discutii este raspunsul la intrebarea "De ce uneori este mai bine sa platesc 5000 de lei, in loc de 1000 de lei?"

Sa luam exemplu o bucatarie produsa pe baza de comanda, respectand dimensiunile spatiului si designul ales. O bucatarie reprezinta una dintre cele mai expuse structuri de mobilier la diversi factori agresivi care pot deteriora, pornind de la caldura emanata de aragaz si cuptor, stropii incinsi de grasime ce sar din tigaie, pregatirea ingredientelor pe blatul de bucatarie si curatenia nedorita dar necesara de dupa gatit, cu multa apa scursa in jurul chiuvetei.

Toti acesti factori agresivi, dar uzuali in comportamentul persoanei care gateste, pot deteriora mai mult sau mai putin mobilierul de bucatarie, pornind de la materialele din care acesta a fost alcatuit.

De exemplu, nu este recomandata racirea vaselor de gatit direct pe blat, indiferent de material, daca acesta nu are proprietati termorezistente. Si ce faci daca astazi ai oaspeti, unul dintre acestia se ofera sa joace rolul de master chef si pune tigaia incinsa direct pe blatul compozit, in structura caruia se afla plastic? Banuiesc sa nu trebuie sa va spun faptul ca plasticul topeste.

Atunci cand bugetul este limitat pentru mobilarea unei bucatarii, poate ca suna ciudat, dar indicat este sa fie aleasa de la inceput o bucatarie realizata din materiale de calitate cu un pret mai ridicat, pentru durabilitatea acesteia in timp, de la un producator care accepta un sistem de plata in rate si ofera garantie, decat alocarea bugetului prezent intr-un mobilier de compromis. Alegerea celei mai ieftine solutii si, in situatia nefericita in care achizitia efectuata nu beneficiaza de garantie, va conduce ulterior la cheltuieli suplimentare de reparatii, acolo unde acestea pot fi efectuate, sau chiar la inlocuirea completa a mobilierului de bucatarie, dupa o perioada de timp nefiresc de mica.

Sfatul nostru pentru orice consumator final este ca, inainte de achizitia efectiva, sa isi ceara dreptul la informare de la potentialul vanzator, sa dublu verifice informatiile prezentate si sa cunoasca de la bun inceput incotro se duce bugetul sau. De ce sa cumperi de mai multe ori acelasi lucru, cand poti sa cumperi odata si bine?

Voi incheia astfel acest articol cu o poza cat se poate de reprezentativa, respectiv compozitia interioara a foii de pal versus compozitia interioara a foii de mdf.